Politi og dommere var sjanseløse mot Svend Høgda – bare han fikk en telefon.
Høgda fikk seg kone og en unge, men A4-livet var ikke noe for han. Sved Høgda hadde andre interesser. Det var telefonen, han ringte rundt for å få ting gjort. Slik at maktmennesker fikk bilen borttauet, eller et lass med sand ble tippet foran døra. Ikke minst få en brakke plassert i hagen, så hekken måtte kuttes og den gamle blodbøken felles samt at gressplenen fikk dype traktorspor. Den som innehar rekorden er en sorenskriver, han fikk nær tusen oppringninger fra Høgda. En annen som også fikk mye kontakt var en politioverbetjent. Han fikk sin telefon sperret, deretter kom det taxier, rørleggere, glassmester, trelast, flyttebil og ikke minst et lass med singel på døra.
Høgda var en fargeklatt i et grått samfunn
Bare han fikk tak i en telefon. I et velfrisert nabolag med høye hekker frykter man en telefonterrorist. Da får naboene noe å snakke om. Hvorfor hugge ned den vakre blodbøken, eller at det står en anleggsbrakke i haven og den fine plenen har blitt stygg av. Hvordan skal vedkommende bortforklare det?
Man kan ikke skylde på Høgda. Da vil naboene kun løfte på øyebrynene og riste oppgitt på hodet. Selv fra fengsel ringte han og skapte bølger av uro. Myndighetene må nok ha revet seg i håret over at straffesystemet har blitt påvirket av humanisme. I gode gamle dager kunne man få hogd av armene. Men nå blir det samfunnstjeneste eller en betinget dom, og i verste fall en liten bot.
Høgda var den gamle skolen, han var sjømann og ble født i 1948. Han hadde vært ute i en storm før og kunne det å tenke ut løsninger. Med bare en telefon så kunne han ri av en kraftig storm. Pønkerne derimot viste riktig holdning, men de ble rundlurt av systemet. De ble tvangsutskrevet til arbeid for trygd. Men det blir lite pønk av å jobbe i barnehage. Høgda var en klasse for seg selv. En anarkist til beinet som kjempet mot systemet. Mens han levde av trygd.
De som opplevde Høgdas vrede
I avisen ble den gamle sjømannen fremstilt som en overgriper og øvrigheten som et offer. Men på skolen lærte vi om David og Goliat. Der var David helt, ikke Goliat. Dette protesterte Høgda imot, at systemet er skreddersydd for Goliat. Men den byråkratiske kvernen malte han opp. Tok fra han telefonen og stengte ham inne i fengsel.
Kanskje Høgda var vår tids dr. Stockmann?
Fra Henrik Ibsens «En folkefiende». Mannen bak uttrykket – den sterkeste er den som står aller mest alene. Han som sloss mot den kompakte majoritet.
Wikipedia skriver: «I august 1991 rømte han under en permisjon og startet raskt opp med å ringe inn falske meldinger. I løpet av de rundt 40 dagene han var på rømmen skal han ha ringt opp over 100 personer om falske ran, ulykker, bombetrusler og branner. Ved ett tilfelle skal han ha ringt opp en spesialsykepleier og fortalt at hun var mistenkt for å ha medisinert pasienter til døde.»
Han bestilte både kiste og likbil til en lensmann, han skulle ifølge Høgda ha omkommet i en skyteulykke. Så ble han arrestert og innbrakt til fengsel igjen. Det var en svenske som hadde sett han på tv. Men bak lås og slå fikk han muligheter til å ringe. Da skal han ha kommet med mange falske meldinger, en statsadvokat fikk en kranbil på besøk, den skulle gjøre noe med pipen og en politisjef fikk en bergingsbil på døren.
Riksjournalen gir seg aldri på å være det aller beste i ditt liv: Samarbeidet mellom Kvinnefronten og Porno-Hagen
Mulig for langt?
Det kunne hende at Høgda dro den mulig for langt, av og til. Wikipedia skriver i alle fall følgende om noe i den gaten: «Høgda skal også ha ringt til flere politifruer og sagt at mannen var skutt. I et tilfelle snakket han med en sønn i huset og fikk vite at moren lå på sykehus etter en alvorlig kreftoperasjon. Da skal han ha ringt til henne på sykehuset og fortalt at mannen var drept.»
Lite om Høgda på nett
Men så ble han ved dom fratatt retten til å ha telefon. Da gav Høgda opp Norge og flyttet til Polen. Der bodde han til sin bortgang, 65 år gammel den 1. april 2014. Man finner lite om Høgda på nett, utover Wikipedia er det en artikkel i Dagbladet, men den er gjemt bak betalingsmur. Vi finner ikke noe om han på YouTube, det er kun ett lydspor som er å finne og det er også Dagbladet. Emnet er harmløst, men det gir et inntrykk av hvordan han opererte.
I dag ville vi nok ha kalt det for trolling. Mulig Høgda var det, om en sammenligner med dagens troll – han var enslig og på trygd med mye fritid.
Ville ha slettet diagnosen «paranoia kverulantis» – satte opp telt utenfor galehuset