Praktiserende av telefonskatologi blir kåt av å ringe ukjente og prøve å lure dem til å fortelle noe seksuelt om seg selv.
Perversjonen anses som seksuell trakassering, men forskningen på er telefonskatologi begrenset. Obskøne telefonsamtaler er en ikke-kontaktforbrytelser, men den kan ha en sterk påvirkning på ofret. Slik som sjokk, frykt, skam og panikk, og kan også føre til langvarige følelser av sinne, avsky og frykt.
Det er en forskjell på bølleringing og telefoniskatalogi, sistnevnte innebærer en seksuell opphisselse. Det omfatter bruk av trusler eller påskudd for å føre offeret i seksuelle samtaler, der utøveren får seksuell nytelse. Telefoniskatalogi definert som en paraphilia. Eller seksuelle fantasier der noen opplever en intens opphisselse knyttet til uvanlige ting, situasjoner, handlinger eller individer.
Utøverne av telefoniskatalogi er for det meste heterofile menn uten betydelige kognitive eller psykologiske problemer, med normalt eller forhøyet seksuell appetitt og ofte en historie med mislykkede forhold og begrenset sosial omgang. Mange har lav selvtillit og kan være sinte på kvinner. Noen kan også være kriminelle, eller jobber med enkle, ofte lavtlønte yrker. I enkelte tilfeller kan det være hjerneskade, psykose eller rusmisbruk.
Tre hovedtyper av telefoniskatalogi-samtaler. Den første og vanligste typen handler om at utøveren skryter av seg selv og sitt kjønnsorgan og beskriver sin egen onani. Den andre typen inneholder seksuelle eller voldelige trusler mot offeret. Den tredje typen bruker påskudd, som å late som man er kvinne eller utgi seg for å være forsker, for å få intime opplysninger fra offeret.
Det er forskjellige typer, en er å komme med seksuelle forslag, det pleier å være ungdom. En annen er personer som kan virke troverdige med henvendelsen for så å gli over til griseprat. Så er det den som lurer ofret til å åpne seg. Endelig har vi de som ringer en krisetelefon for å prate med en kvinnelig frivillig mens han onanerer.
Les også: DISPOSISJON TIL BOKEN JEG
En teori antyder at enkelte seksuelle avvik kan ses som en forvrengning av den normale prosessen for å innlede romantiske forhold. Det er rapportert om overlapp mellom telefoniskatalogi og ekshibisjonisme. Begge typer utøvere søker å uttrykke aggresjon og å utøve makt og kontroll. En forskjell er at mange telefoniskatalogi-utøvere ønsker å forbli anonyme, noe som er vanskelig i tilfeller av ekshibisjonisme.
En studie av kvinnelige ofre for obskøne samtaler viser at de fleste følte sinne, avsky, fornedrelse og at de var utsatt for trakassering. Kvinner som var alene eller mottok samtaler om natten, opplevde høyere nivåer av frykt og angst enn de som hadde selskap under samtalene. Samtalene hadde også langvarige negative effekter på kvinnenes liv.
Det finnes lite informasjon om behandling av utøvere av telefoniskatalogi
Perversjonen er en forbrytelse uten fysisk kontakt, men den påvirker ofrene sterkt. Det finnes ulike typer samtaler og utøvere, med noen likhetstrekk med ekshibisjonisme, men også klare forskjeller. Telefoniskatalogi har alvorlige konsekvenser for både voksne og barn, men forskningen på området har mange utfordringer. Mange studier har små utvalg, er basert på selvrapportering og fokuserer ofte på enkeltpersoner. Siden få mennesker dømmes for telefoniskatalogi, er det få å intervjue og følge over tid. Men i dag med nett så har problemet med obskøne meldinger ejakulert.