Domstolen slo fast at å gi fingeren var en kortvarig reaksjon og ikke en offentlig fornærmelse.
En mann i Tainan er frikjent for anklager om offentlig fornærmelse etter å ha gitt fingeren i trafikken. Domstolen konkluderte med at hendelsen var kortvarig for å uttrykke frustrasjon og ikke som en bevisst fornærmelse, rapporterer Taipei Times.
Hendelsen skjedde i september 2023 på Nanmen Road i Tainan, da den tiltalte, en mann ved navn Cheng, så en ledig parkeringsplass. Ifølge dommen bremset han ned for å rygge inn i luken, men sjåføren bak mente Cheng kjørte for sakte og blokkerte veien. Han begynte derfor å tute flere ganger.
Rettens vurdering
Cheng forklarte at han ikke kunne rygge på grunn av bilen bak, og at han derfor gikk ut av bilen, ropte noe sint og gav fingeren.
Aktoratet mente at videoopptak viste Chengs handling tydelig og argumenterte for at det var en bevisst fornærmelse, ikke bare en spontan reaksjon. Han ble derfor tiltalt for offentlig fornærmelse i henhold til artikkel 309 i straffeloven.
I sin forsvarstale hevdet Cheng at han kun reagerte på provokasjon fra den andre sjåføren, som han mente hadde gitt fingeren først. Retten kunne imidlertid ikke fastslå om den andre sjåføren faktisk hadde gitt fingeren først.
Les også: Ville ta selfie med en hai, endte på sykehus
En vanlig uttrykksform
Tainans distriktsrett vurderte at selv om å gi fingeren har en negativ betydning, blir det stadig mer vanlig som en uttrykksform for frustrasjon.
– Retten kan ikke anse dette som en fornærmelse utelukkende basert på denne gesten, men må også ta hensyn til hva som ble sagt og helheten i hendelsesforløpet, heter det i dommen.
Domstolen pekte også på at den andre sjåføren hadde tutet, noe som utløste konflikten.
– Klageren mente bilen foran kjørte for sakte og reagerte med tutesignaler, noe som førte til hendelsen.
– Tiltaltes reaksjon var en vanlig emosjonell respons, slik man ofte ser blant folk, og dette bør tolereres i større grad, konkluderte retten.
Endelig frifinnelse
Aktor anket saken, men Høyesteretten i Tainan stadfestet frifinnelsen. Retten slo fast at Chengs handling ikke var rettet mot noen spesielt utsatte grupper, og at den ikke overskred det samfunnet kan tolerere.
– Det var en kort reaksjon i en trafikkkrangel og ikke en bevisst handling for å krenke noen, heter det i dommen.
Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes videre.