Når gjær bobler i nedfallsfrukten, kan det ende i at dyr blir like dritings som oss mennesker.
– Dyr liker å ta seg en fest og eksemplene er mange:
Fulle elger som har mesket seg med råtne epler i menneskers hager eller berusede fugler som flyr rett i veggen og for å ikke snakke om mus som ikke finner hullet.
Visste du at fruktfluer kan ta seg en skikkelig fest hvis de blir avvist? Forskere mener at vi må slutte å innbille oss at vi er de eneste som nyter gleden, skriver Forskning.
Utgravinger har avdekket at vi har brygget øl i tusenvis av år, og gamle skrifter omtaler fylla, nå hevder vitenskapsmenn at vi mennesker har vært så rusa, at vi ikke har fætta at dyr også liker å bli dritings.
– Det finnes stadig mer dokumentasjon på at etanol, som er den typen alkohol vi kjenner best, oppstår naturlig i mye av den søte maten som finnes i naturen. Vi mennesker drikker altså ikke alene, skriver de i siste utgave av tidsskriftet Trends in Ecology and Evolution.
Millioner av år
Det finnes flere typer alkohol, men den vi vanligvis forbinder med rus, er etanol. Dette stoffet blir først og fremst produsert av gjærsopp som bryter ned sukker. Når frukt modner – og overmodner – begynner gjærsoppen å bryte ned sukkeret.
– De fleste frukter som er undersøkt kan utsettes for gjæring, skriver kloke forskere, og mener at alkohol er vanlig i dyreriket og at de får i seg dette regelmessig.
Full elg i epletre
Det er mange historier om dyr som blir fulle. Det er for eksempel rapportert om sidensvanser som har flydd rett i vegger etter å ha spist gjærede bær. Dovendyr er også kjent for å bøtte nedpå store mengder. Aper er heller ikke helt borte i natta, og det har de gjort lenge, forskere har avslørt at gorillaer hadde evnen til å bryte ned etanol allerede for ti millioner år siden.
En omstridt teori går ut på at inntak av alkohol bare er et uhell for dyrene. Mens en mer holdbare teori holder fast ved at alkohol kan være nyttig. Den bekreftes med at dyr inntar alkohol for å bli sosiale og til medisin dagen derpå.
Elsker alkohol
Fruktfluene lever av overmoden frukt. De har ikke bare utviklet seg til å tåle alkohol – de foretrekker rundt fire prosent alkohol for larvene sine, skriver kloke forskere. De hevder også at alkohol endrer fruktfluene seksuell adferd, damene blir mindre kresne og parer seg med flere mannfolk, mens de mennene som ikke får noe søker trøst i mer alkohol. Men det er ikke bare det, dyr kan også benytte alkohol for å takle stress.
De kloke forskerne fastslår at det er på høy tid at vi lærer mer av kulturen i dyreverden.