To år etter en vellykket test for å endre banen til en asteroide, er forskere klare til å analysere resultatene nærmere. En ny romsonde skal undersøke endringene i romobjektet Dimorphos.
Asteroider har blitt et stort interessefelt for astronomer. Etter at forskere i 2022 traff en asteroide for å teste menneskehetens evne til å påvirke romobjekter, hvis de skulle utgjøre en trussel, sender de nå en sonde for å lære mer om hva som skjedde med asteroiden, skriver Wion News.
Under DART-oppdraget (Double Asteroid Redirection Test) kolliderte en romsonde med asteroiden Dimorphos, som befant seg omtrent 11 millioner kilometer fra jorden. Selv om asteroiden ikke utgjorde noen trussel, var målet med oppdraget å undersøke om menneskeheten kan forsvare seg hvis en asteroide en dag skulle være på kollisjonskurs med oss.
Dimorphos er ikke egentlig en asteroide, men en liten måne som kretser rundt en større romstein, Didymos. Selv om DART-oppdraget ble ansett som vellykket, er det fortsatt mye som er ukjent om asteroiden. For å forstå nøyaktig hva som skjedde med Dimorphos, sender Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) nå sonden Hera for å utføre en slags «kriminalteknisk etterforskning» av åstedet.
Les også: Waterboys skulle egentlig varme opp for Simple Minds – erstatningen ble spytta på
Hera skal etter planen skytes opp mandag med en SpaceX Falcon 9-rakett fra Cape Canaveral i Florida. Likevel kan det oppstå forsinkelser etter at raketten opplevde en feil under oppskytningen av SpaceX sin Crew-9-astronautmisjon lørdag.
Etter oppskytingen, som har et tidsvindu frem til 27. oktober, vil Hera fly forbi Mars neste år før den ankommer Dimorphos i desember 2026. Da vil sonden gjennomføre en seks måneder lang undersøkelse av romsteinen.
Etter DART-kollisjonen gjennomgikk Dimorphos betydelige endringer. Den mistet mye materiale, og dens bane rundt Didymos ble forkortet med 33 minutter. Dette beviser at oppdraget lyktes i å avlede asteroiden.
Hera-oppdragets hovedetterforsker, Patrick Michel, sier at Dimorphos sannsynligvis er en løs haug med stein som holdes sammen av tyngdekraften. Dette betyr at det ikke ble laget et krater på overflaten, men at den ble deformert helt.
Ikke bare endret formen seg, men det kan også ha skapt en menneskeskapt meteorregn. En annen studie viser at noen av restene kan nå jorden om 10 år, i tillegg til å treffe Mars.
Oppdraget koster 400 millioner dollar og er utstyrt med 12 vitenskapelige instrumenter og to nanosatellitter. Planen er å lande Juventas-nanosatellitten på Dimorphos, noe som vil være første gang på en så liten asteroide. Den vil bruke radar for å se dypt inn i asteroiden og måle dens tyngdekraft.
Milani-nanosatellitten vil holde seg på avstand og bruke kameraer og andre instrumenter for å studere asteroidens sammensetning og vurdere virkningen av DART. Senere skal Hera etter planen lande forsiktig på Dimorphos eller Didymos og avslutte sin ferd der.
Fra Meat Loaf til TikTok: Riksjournalens jakt på hyklere, influencere og hashtags