Når man tenker på vulkaner, er det ofte bilder av rødglødende lava og eksplosive utbrudd som dukker opp. Men kan vulkaner også være laget av is?
Svaret: Ja, isvulkaner finnes faktisk!
Det finnes to typer isvulkaner – de som oppstår på jorden og de som finnes på andre himmellegemer i solsystemet, avslører The Star. De utenomjordiske isvulkanene, også kjent som kryovulkaner, finnes på isdekkede måner og planeter. Disse vulkanene utstøter vann, ammoniakk og metangasser i stedet for magma.
Isvulkaner på jorden
De isvulkanene man finner på jorden, er derimot noe helt annet. De dannes langs kanten av delvis frosne innsjøer når sterke vindkast og bølger presser vann og sørpe opp gjennom sprekker i isen. Når dette fryser til, bygger det seg gradvis opp en konisk form som ligner på en vulkan.
Fenomenet kan ofte observeres ved Lake Erie og Lake Ontario i Nord-Amerika om vinteren, når temperaturen synker under frysepunktet og vinden blåser med en hastighet på minst 40 km/t.
Fare ved isvulkaner
Selv om isvulkaner kan være fascinerende å se på, kan de være farlige. Å nærme seg en kan føre til at man faller gjennom isen eller sklir ut i det iskalde vannet.
Fenomenet har vært dokumentert av flere forskningsinstitusjoner, inkludert Michigan Tech University, og er omtalt i publikasjoner som Farmers’ Almanac og GeoScience Info.
Så neste gang du befinner deg i nærheten av en frossen innsjø om vinteren, kan det være verdt å holde utkikk etter en av naturens mer uvanlige fenomener – en isvulkan!
Isen kan være usikker. – Men ikke vær det selv.