Da mistet vi gode gamle Fjols til fjells og kverulanten som var irritert over at meteorologer sa «mot normalt». Revykongen Leif Juster gikk bort i 1995, 85 år gammel. Etter et liv som kjendis i 60 år.
Leif Juster debuterte som fjortenåring på Nasjonalteateret som konfektgutt. Etterhvert avanserte han til å bli påkleder. Med en fot innenfor teatermiljøet åpnet det seg muligheter. Det var vanskelig å unngå å legge merke til den lange, tynne kroppen og hans overspilling til det ironiske. Juster debuterte på scenen i en alder av atten år. Siden gikk det slag i slag. Gjennom et langt liv.
Edderkoppen
Leif Juster var et arbeidsjern, og hadde mange jern i ilden. Han var en scenekunstner av dimensjoner. En som også kunne være ekstra spiss i brobben. Under krigen etablerte han sitt eget teater, Edderkoppen. Da var sensuren streng, men de var også fanatiske. Så de ble lurt. De trodde at sangen om fred betydde at nazistene vant krigen.Tvilsomt om noen i salen håpet på det. Da endelig freden kom, var det en krevende overgang. Da forsvant markedet for antinazisme. Men Leif Juster skapte karakteren Herr Silke, advokaten som ville frikjenne nazister. Så kom suksessen om Poppe på Feholmen Sommerhotell, den ble spilt 850 ganger.
Komedien om Poppe ble senere filmatisert under navnet «Fjols til fjells».
Men revy var en krevende bransje, så han måtte til slutt gi opp Edderkoppen. SNL skriver: «Den forhatte revyskatten på 30 prosent av billettsalget kunne utgjøre 40 000 kroner per måned for et teater som Edderkoppen. Bekymringene økte, og som både teatersjef, kunstnerisk leder og skuespiller fikk Juster ikke tid til å lære seg tekstene. Med ustoppelig improvisasjonsevne løste han dette, ofte til publikums fryd, men i lengden var situasjonen umulig.»
Juster som filmstjerne
Etter Edderkoppen ble Juster heller en heltids skuespiller. Det kan ha vært et godt valg. Siden hans fremførelser kom som perler på en snor. Leif Juster ble nå også en filmstjerne, og filmene ble tilpasset ham som person.
Eller pølsemaker, pølsemaker, hvor har du gjort av deg, du må ha forta deg.
Og kverulanten
Hunden Buster
Som barn kan jeg huske Leif Juster i sin hvite båt gli gjennom middagsbukta. I baugen sto hunden buster, den var bustete som en vrengt polvott. Juster derimot gikk pent kledd i hvit skjorte og blå jakke med gullknapper, på hodet hadde han en kapteinlue på snei. Middagsbukta var full av båter, så han måtte vinke tilbake, både til styrbord og babord. Som berømt var det en del av jobben. Leif Juster kunne ikke skuffe sine fans, og det var jo alle.
60 år som kjendis
Leif Juster ble æresmedlem i Skuespillerforbundet og Revyforfatterforeningen. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1995 ble han bisatt i Oslo domkirke på statens bekostning med kranser fra regjering og kongefamilie og tale av kulturminister Åse Kleveland.