En ny undersøkelse viser at over 80 prosent av japanere ønsker å ta med seg matrester hjem fra restauranter.
I slutten av fjoråret utarbeidet Japans forbrukerbyrå og helsemyndigheter retningslinjer for å ta med mat hjem fra restauranter, som et tiltak for å redusere matsvinn, avslører Japan Times. Myndighetene oppfordrer til dette..
Undersøkelsen ble gjennomført av Kuradashi, et selskap som jobber for å redusere matsvinn ved å selge matvarer som fortsatt er spiselige, men som ofte blir ansett som usalgbare på grunn av kort holdbarhet. Totalt 2 010 personer over 20 år deltok i undersøkelsen.
Gratis emballasje avgjørende
Resultatene viser at 52,0 prosent av de spurte ønsker å bruke beholdere til å ta med seg rester hjem dersom de tilbys gratis. I tillegg svarte 28,8 prosent at de vil bruke slike beholdere uansett om de er gratis eller ikke.
Til sammen ønsker altså over 80 prosent å ta med seg mat hjem, mens 14,5 prosent oppga at de aldri har latt mat bli igjen på restauranter.
Usikkerhet blant restaurantene
Mange restauranter i Japan har tidligere vært tilbakeholdne med å oppmuntre kunder til å ta med seg matrester, fordi det har manglet klare regler for dette.
De nye retningslinjene slår fast at forbrukerne tar med mat på eget ansvar og selv må overføre maten fra tallerken til emballasje. Det anbefales også å unngå å oppbevare maten på steder med høy temperatur.
Ifølge helsemyndighetene oppstår matsvinn både i matvareindustrien, restaurantbransjen og i private husholdninger. Rundt 25 prosent av matsvinnet i næringslivet kommer fra restauranter, og halvparten av dette antas å være matrester.
– Vi ønsker at retningslinjene for å ta med mat hjem blir godt kjent, uttalte en representant for forbrukerbyrået.