Den verdensberømte og utrolig populære filmen The Sound of Music fyller 60 år, men mottakelsen var ikke så innmari begeistret positivt da den kom ut i mars 1965.
Den tykke og tørre avisen The New York Times rakket ned på filmen som «romantisk nonsens og sentimentalitet». En annen kritiker greide til med å kalle filmen noe så lite smigrende som, «sukkersøt løgn». Heldigvis var det noen som så filmen på en annen måte, slik som storavisen The New York Post, avisen som bruker store bokstaver, de beskrev historien som «ubeskrivelig fengslende».
Reddet Fox fra konkurs
Til tross for nedlatende anmeldelser ble The Sound of Music en pengemaskin og vant Oscar for beste film. Den er faktisk en av de mest lønnsomme filmene i hele historien.
Filmen ble fremstilt i en tid med en økonomisk hengemyr for filmsjappa 20th Century Fox. De hadde gått på en skikkelig smeller med den kulturhistoriske filmen Cleopatra med Elizabeth Taylor. Tapet var formidabelt og kassa var tom. Her måtte det gjøres noe.
– Fox måtte selge både aksjer og eiendom, inkludert sitt verdifulle 260-måls baklott, for å dekke tapene, skriver Santopietro.
Hodene rullet, og inn kom det nye hoder. Slike som kunne tenke utenfor boksen, det var sånn The Sound of Music ble unnfanget, de forsto markedet og hva som treffer publikum. Det som varmer hjertet, og unngår hodevansker, oppskriften til kassasuksess.
Men en utfordring når det gjelder å måke inn penger er å få mannskapet med seg, det gjelder særlig kulturarbeidere som er mer opptatt av det kulturelle enn å fylle lommene. Skuespiller Christopher Plummer, som spilte kaptein von Trapp, var lite begeistret for prosjektet. Han mislikte sangene og skrev til regissør Robert Wise:
– Jeg håper noe kan gjøres med Edelweiss, for den er kjedelig, sentimental og intetsigende.
Men han har innrømmet i ettertid at han var beruset under innspillingen.
– Jeg var rystet og livredd for å synge med fullt orkester, sa han om den saken.
– Julie (Andrews) måtte holde meg oppe, ellers hadde jeg besvimt, fortalte han senere.
Senere sammenlignet han filmen med en kommentar fra skuespiller Doug McClure:
– Å se The Sound of Music er som å bli slått i hjel av et Hallmark-kort.
Julie Andrews bekreftet i et intervju med The Post i 2015 at Plummer ikke var spesielt glad for rollen, men at han senere endret syn.
– Han hadde gjort mye Shakespeare og følte seg kanskje på dypt vann i en såpass sukkersøt musikal.
– Men han var aldri vanskelig å jobbe med. Vi elsket hverandre fra første dag og forble venner livet ut, sa Andrews.
Utfordrende innspilling
Selv om The Sound of Music ble en klassiker, var innspillingen krevende. Sangen Do Re Mi tok nesten to måneder å spille inn på ni ulike steder i Salzburg på grunn av dårlig vær og logistiske problemer.
Under ventetiden underholdt Andrews de unge skuespillerne med gitarspill og sang. Debbie Turner, som spilte Marta, mistet flere melketenner under innspillingen og måtte bruke midlertidige tannerstatninger.
Til tross for alt dette ble filmen en skikkelig uovertruffen gigantisk suksess og står klippefast som en av de aller mest elskede musikalene gjennom historien.