20. januar i 1984 ble byråsjef i UD Arne Treholt arrestert. Han hadde hemmelige dokumenter i kofferten og var på vei til Wien. Men han kom ikke lengre enn avgangshallen på Fornebu.
Treholt hadde fortalt at han skulle til Paris, men på billetten hans sto det Wien. Der hadde han planlagt å møte KGB-agenten Gennadij Titov, og hadde med seg 65 hemmelige dokumenter. Men det var noen der på flyplassen for å møte Treholt. De sto klare, og en myndig stemme brøt stillheten: «Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss».
Det ble ingen tur til utlandet, men heller et lengre opphold i kjelleren på Grønland. Der ble den tidligere politikeren og nå embedsmann i UD forhørt om hva han egentlig drev med på si.
Politiker og embetsmann
Arne Treholt ble født i 1942. Han var sønn av en tidligere landbruksminister og slapp å søke om jobb. Etter artium og studier ved UiO begynte han som journalist i Arbeiderbladet. Så ble han headhuntet av minister Jens Evensen. Som statssekretær deltok Treholt i forhandlinger med Sovjet om gråsonen i Barentshavet. Der skal han visstnok ha samarbeidet med motparten slik at Norge endte opp med en dårlig avtale. Senere skal Evensen sammenliknet Treholt med Vidkun Quisling. Etter den politiske karrieren var Treholt noen år i FN, og dernest ble han byråsjef i UD.
Tilsto i avhør
Arne Treholt innrømmet at han hadde gitt KGB hemmelige dokumenter og fått penger for det. Han snakket også om noen damehistorier og at bilder derfra hadde blitt brukt som pressmiddel. Men etter forhøret så trakk Arne Treholt alle innrømmelsene og begrunnet det med at han led av «tilståelsessyndrom» under avhøret.
Det var ikke bare spioner som toppet overskriftene på 80-tallet, Riksjournalen kan fortelle om flere: Ville ha slettet diagnosen «paranoia kverulantis» – satte opp telt utenfor galehuset
Treholt hevdet sin uskyld
Selv med advokat greide han ikke å overbevise retten. De dømte ham til lovens strengeste straff i 1985, 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Men i 1992 ble han benådet av helsegrunner. Da flyttet Arne Treholt til Russland. Han døde i 2023, 80 år gammel.
Har du en mediesak i mimme? Vennligst skriv et innlegg og del den med Riksjournalens lesere.
Kontakt Riksjournalen nå!