Forfatter Jens Bjørneboe slet tungt på sine siste dager. Han hadde en svekket helse og depresjoner skapt av kong alkohol.
Han kom seg vekk til den bilfrie øya Veierland mellom Tjøme og Nøtterøy. Der bodde han sine siste dager i et stort hus med sjøutsikt. Men kong alkohol fulgte beklageligvis med og det ble ikke en fuglesang. Bjørneboe hadde gjort penger på boken «Haiene» og han fikk mange venner. De så fordelene i hans gavmildhet. Det ble en fest som ikke endte godt. Den 9. mai 1976 gav han opp og påførte sin egen død. Jens Bjørneboe ble 56 år gammel.
Jens Bjørneboe ble født i 1920, faren var skipsreder og han vokste opp i Kristiansand. Men faren var også glad i flasken og gikk bort da Jens var 19 år. Han skal visstnok ha uttrykt: «Hva skal det bli av deg, min sønn?»
Norges aller beste forfatter Kjell Hallbing fikk aldri Nobelprisen: – kameraderi eller subsidietroll?
Jens ville bli maler og begynte på Statens Kunst- og Håndverksskole. På den tiden var han upolitisk og levde i en kunstnerverden. Han var opptatt av antroposofien, noe greier utformet av Rudolf Steiner, mannen bak Steinerskolen. Under krigen rømte han til Sverige. Etterhvert la han fra seg penselen og begynte med pennen. Så ble Jens Bjørneboe lærer på Steinerskolen, han levde seg inn i jobben og hadde blant annet Odd Nerdrum som elev, men lønnen var dårlig og dagene lange. På kvelden skrev han og brukte flasken for å holde det gående. Bjørneboes forfatterskap utviklet seg til å bli samfunnsrefsende, han tok opp de klamme klutene og vred dem hardt rundt. Det skapte mye støy. Men han ga seg ikke, her var det mange som skulle få en på pukkelen, skolesystemet, fengselsvesenet, domstoler og ikke minst rettsoppgjøret etter krigen. Men det ble ikke mye utkomme av det. Han hadde familie og barn, og slet med å få endene til å møtes. Særlig når kong alkohol skulle ha sitt.
Men så en dag ble Kjell Bondevik, onkelen til Kjell Magne Bondevik, kirke- og undervisningsminister. Det varmet et rebellhjerte og ut av det kom boken «Uten en tråd». Den ble utgitt anonymt, men det tok ikke lang tid før Dagbladet avslørte hvem som sto bak. Opplaget ble konfiskert. De kalte boken pornografi. Rettssaken ble et show med Jens Bjørneboe på sitt beste.
Jens Bjørneboe fikk endelig sin litterære bestselger «Haiene». Det er en spennende sjøroman. Skipet blir forfulgt av haier, mannskapet kommer fra hele verden og de begår mytteri, så forliser de. Og så videre. Uansett så ble boken en suksess og han fikk godt betalt. På den tiden møtte han den unge Ole Paus, han var da samboer med skuespiller Henny Moan. En som spilte mye Ibsen på teater. Men for oss er hun nok mer kjent gjennom science fictionen Blindpassasjeren. En skummel NRK-serie i tre episoder skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Der Erik Tandberg var fortellerstemme.
En tidsreise til Kalvøyafestivalens glansdager
Moan hadde vært gift med Jens Bjørneboes fetter, André Bjerke og overtatt huset hans i Bærum. Det er en sveitservilla med en stor tomt. Bjørneboe bodde litt der før han kjøpte huset på Veierland av Ole Paus. Det var noe han hadde arvet og Bjørneboe hadde penger fra Haiene. Det var slik han endte opp der nede.